30 weken zwanger

30 (dertig) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je Baby
Het kindje in je buik is nu ongeveer ongeveer 37 cm lang en weegt zo’n 1500 gram. En hoewel het steeds krapper wordt in je buik, kan hij nog goed koppeltje duikelen. Maar jij voelt het geschop des beter. Je baby draait nog steeds alle kanten op, dan met z’n hoofdje naar beneden, dan ligt hij weer in een stuit. Geeft allemaal niks, hij heeft nog zeker twee weken om goed te gaan liggen, dus maak je geen zorgen.

Voel je een regelmatig getik in je buik? Grote kans dat je baby de hik heeft, je kan je buik zelfs op en neer zien gaan! Het komt doordat je baby soms van het vruchtwater drinkt. Als het maagje dan te vol raakt, wordt het middenrif geprikkeld en ontstaat de hik. Helemaal niet ernstig en gaat vanzelf weer over. Maar het kan soms wel even duren.

Je lijf.
Jij krijgt steeds meer last van kwaaltjes. Gezwollen voeten en enkels komen nu veel voor, net zoals spataderen. Het extra bloed in je lichaam en het hormoon progesteron verhogen de druk in je aderen. Ze kunnen daardoor een beetje gaan lubberen. Je aderen knappen dus niet, zoals het woord doet vermoeden. Zorg dat je niet te lang zit of staat en dat je je benen niet over elkaar slaat, als je zit. Ook fietsen en lopen zijn goede bezigheden. Luchtfietsen, hoe vermoeiend ook, kan wonderen doen.

Brandend maagzuur is ook een typische zwangerschapskwaal, die in deze weken op kan komen zetten. Doordat je baarmoeder steeds hoger gaat zitten, drukt hij steeds meer tegen je maag, waardoor de opening van je maag niet meer goed afgesloten wordt. Het maagzuur kan dan in je slokdarm terechtkomen en dat is een vervelend gevoel. Bij sommigen zelfs heel pijnlijk. Het komt vooral ’s nachts voor. Vermijd koffie voor het slapengaan en ook het glaasje sinaasappelsap kun je voorlopig maar beter laten staan. Een beker lauwe melk daarentegen helpt wel. En ook een extra kussen onder je hoofd en schouders tijdens het slapen.

Constipatie is ook zo’n vervelende. Komt ook erg veel voor. De zwangerschapshormonen die de zwangerschap aan de gang houden, kunnen de stoelgang behoorlijk belemmeren. Voldoende vezels, vocht en beweging is het enige dat (meestal) helpt.

Ook voor zwangerschapssuiker moet je nu gaan uitkijken. Het is niet hetzelfde als suikerziekte, maar het heeft wel te maken met een verstoorde suikerstofwisseling. Het verdwijnt na de bevalling ook gewoon weer. Maar laat je wel even checken als je ineens veel aankomt. Voor jou is het niet schadelijk, maar je wilt je baby niet al teveel vetmesten.

Babykamer
Het wordt zo’n beetje tijd om je te gaan bezig houden met de babykamer. Het is in ieder geval verstandig om nu al een paar grotere zaken aan te schaffen, in verband met de levertijd die meestal op deze produkten zit.

Wiegje of ledikant
Als je (schoon)moeder nog het wiegje heeft van jou van vroeger of van je man, dan is het natuurlijk erg leuk om die te gaan gebruiken. Maar bedenk wel dat je baby daar vaak maar een maand of 3 in past. Daarna zal je over moeten op een ledikant. Let bij het kopen van een ledikant op de volgende dingen:

  • hij moet minimaal 120 cm lang en 60 cm breed zijn
  • de afstand tussen de spijlen mag maar maximaal 6 cm zijn; je wilt niet dat je baby met zijn hoofdje klem komt te zitten
  • de bodem moet ventilerend zijn door middel van gaatjes of latjes
  • het is erg handig als het bedje verstelbaar is met 2 verschillende standen. Hoog voor als hij nog een baby is, laag als hij begint met staan

Box
Een box in je woonkamer hoeft natuurlijk niet, maar is wel erg makkelijk. Zeker een aanrader dus. Ook bij een box geldt dat het wel erg handig is als hij verstelbaar is. Je hoeft dan niet de hele tijd helemaal naar de grond te buigen om je kindje op te pakken.

Commode
Met de commode is het al net zo: niet noodzakelijk, maar ozo praktisch. Zorg ervoor dat hij op de juiste hoogte staat voor degene die het kind het meeste zal verzorgen. Je rug krijgt het al moeilijk genoeg de komende jaren met al het tillen, dat je nog gaat doen. Met een goede commode help je je rug alvast een beetje.

Maxicosi
MaxicosiIn Nederland zijn we verplicht om onze kinderen in een autostoeltje te vervoeren, als we ze meenemen in de auto. Zolang je baby nog niet kan zitten, gebruiken we hier meestal een maxicosi voor. Let er wel op dat je baby hier maar maximaal 1,5 tot 2 uur per dag in mag zitten. Langer dan dat is slecht voor het ruggetje, omdat het dan te weinig beweging krijgt.

Kinderwagen
Over een kinderwagen valt niet veel te zeggen. Daar heeft iedereen zijn eigen voorkeuren in. Probeer gewoon zoveel mogelijk uit en bedenk van te voren waar je hem het meest voor zal gaan gebruiken. Zijn jullie buitenmensen? Zorg dan voor brede banden met een goed profiel. Ga jij er voornamelijk mee shoppen en boodschappen doen? Neem hem dan vooral niet te breed, je wilt niet tussen de schappen klem komen te zitten! En houd rekening met de levertijden. Zeker bij de populairdere modellen moet je al gauw rekening houden met 8 tot 10 weken.

Lees ook:
29 weken zwanger
31 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Smart Home in de babykamer? – Handige tips

Sta je op het punt om te beginnen met het inrichten van je babykamer? Overweeg …

Share
Share